Kutatás az Árpád-ház után

Archívum

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

Vágjunk bele!-Előszó

2011.04.30. 21:41 :: Krisz77

Nos, akkor csapjunk a lovak közé!

 

                                                       Előszó

 

   Az Árpád-ház a honfoglaló magyar törzsszövetség vezéréről elnevezett dinasztia. Árpád  leszármazottainak uralkodása idején került sor a magyar királyság megalapítására.

   A ma Árpád-dinasztiába sorolt uralkodók soha nem nevezték így magukat, ez az elnevezés újkori. A korra vonatkozó forrásokkal a XVIII.sz.-ba ismerkedtek meg Bíborbanszületett  Konstantin  (bizánci császár) és Anonymus történetíró műveiből.

 

                                                     Trónöröklés

 

   Szót kell ejtenünk a trónöröklési rendről is, mely nem mindig volt egyértelmű.

A kor felfogásának megfelelően az Árpád-házi uralkodók születésük révén formálhattak jogot a koronára. Azonban amíg a fejedelmi méltóság a vezérek esetében a család különböző ágai között öröklődhetett a szeniorátus-elv alapján, -ami azt jelentette, hogy a legidősebb férfi családtag örökli a tisztséget- addig a királyok esetében a vérségi jogok mellé egyéb tényezők is társultak, pl.: az alkalmasság elve, hiszen a keresztény egyház azt támogatta, aki a kereszténységi uralkodó eszményének leginkább megfelelt.

Általában két,- vagy háromféle elv szerint választottak királyt:

1.Primogenitúra-vagyis az elsőszülött fiúgyermek örökli a trónt apjától (ez volt a bevett szokás, feltéve, hogy volt a királynak élő fia.)

2.A már fentebb említett szeniorátus

3.Levirátus-szó szerint sógorházasság, vagyis az elhalt (általában gyermektelen) uralkodó özvegyét feleségül vette a lehetséges (szóba jöhető a szeniorátus alapján) következő uralkodó.

Ez alapján kérte Koppány fejedelem Géza feleségét, I.Szt.István király anyját feleségül.

   Mivel a gyakorlatban mindegyiket alkalmazták, az ebből fakadó konfliktusok, testvérháborúk végigkísérik az egész Árpád-ház történetét.

 

                                               Bibliai származtatás

 

   A középkori keresztény szokások szerint a magyarok is Noétól származtatják magukat (azért tőle, hiszen a Biblia szerint Noé családján kívül minden ember elpusztult a vízözönben).

  Eszerint Árpád Noé 44. leszármazottja, bár ezen okfejtésben meglehetősen sok a zavaros tényező. De a családfán szerepel ez a levezetés is, így a Bibliai személyeknek is helyt kell adnunk.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://futukababa.blog.hu/api/trackback/id/tr102867860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása